Senaste inläggen

Av sparrsofia - 15 januari 2011 23:35

Hittade det här receptet på Tasteline idag. Och det är nu en ny favorit till både mig och Fanny. Lättlagat och jättegott!! 

 

400 gram 

250 gram  fryst broccoli
4 msk 
3 dl 
1 dl 
2 krm 
1 krm 
2 tsk 
2 dl 

Tina fiskblocket och lägg det i en ugnssäker form.
Fördela broccolibitarna runt om fisken.
Rör ut mjölet i lite av fiskbuljongen i en kastrull.
Tillsätt resten av buljongen,grädde,salt och peppar och låt såsen koka ca 5 min.
Red såsen lite och krydda med dragon.

Häll såsen över fisken och broccolin,
strö över osten.

Tillaga fisken i 225 gr i ca 25 min tills den fått fn färg.

Servera med kokt potatis och skivade tomater!



Av sparrsofia - 15 januari 2011 22:32

...försöka lägga mig i dagens debatt om vargjakten. Ni som känner mig vet vad jag tycker om saken.  Men det finns en och annan som förtjänar lite  


Har känt mig lite tom. Hade en massa planer på vad vi skulle göra idag. Men som vanligt tickar klockan fortare än man tänkt sig. Både jag och Fanny var lite trötta och sega. Vi vaknade sent, och slöade bort hela förmiddagen. Så småningom tog vi oss iaf ut genom ytterdörren. Matade alla djur, och sparkade oss iväg på en lördagsgodistur. Måste säga att det drog lite kallt om öronen. Och det ska det väl göra när det är -15.


Hemma igen. Stoppade in torsken i ugnen, tog en dans med dammsugaren, och sen bygde vi om vardagsrumsbordet till en koja.


Mysmiddag för två med levande ljus och en massa kärlek   


Fanny slukade maten, och mellan tuggorna talade hon om hur gott det var, och hur mycket hon älskar mig. Måste någon gång ha gjort någonting väldigt, väldigt bra för att ha fått en så underbar liten unge!


Godispåsen och sessan flyttade in i kojan och fortsatte lördagkvällen med Micke o Molle 2. Jag lekte med disken, rastade vovven, nattade dom av våra djur som bor ute (Igår värpte Kitty i min hand. Lite kul tycker jag   ), och skottade snö.


Läggdax och ett till kapitel ur Ronja Rövardotter. En trött liten sessa somnade fort.

Och sen blev det inte mycket mer av den här dagen.



Av sparrsofia - 14 januari 2011 23:45

Veckans sista arbetsdag. Och det klagar man inte över. Alltid skönt när det blir helg.

Termometern visade -26, så det blev ingen hundgård för Bastian idag. Han fick snällt stanna hemma. Och som tur var hade jag stoppat alla sladdar i bilen igår kväll. Både motorvämare och batteriladdare.

Väldigt lugn förmiddag på jobbet. Var nog ingen som ville ut i kylan. Åkte hem och rastade B en sväng, och sen rullade resten av dagen på. Jag och B tog en tur till när jag slutat för dagen, och sen hämtade jag Fanny hos mormor o Sören.


Lite kyligt hemma. Blev snål när elräkningen kom, så jag skruvade ner pannan. Och vips så blev det jättekallt ute igen. Men vad gör det när man har vedspis 


Började med dagens middag. Testade ett till recept ur min nya favoritbok, 100 rätter på 20 minuter. Idag blev det Ingefärsmarinerad kyckling med grönsakspasta. Riktigt gott faktiskt! Och det tyckte Sören åxå som kom in och åt med oss.


Sen fortsatte jag och Fanny vårat fredagsmys i soffan med ostbågar och film. Blev en ny svensk film, Äpplet & Masken.


Äpplet och Masken

Torben är ett skinande blankt äpple med en dröm att lyckas som utställningsäpple i fruktavdelningens strålande ljus. Drömmen krossas en solig morgon, när en mask sticker ut sitt huvud genom Torbens blanka skal. Han skakas nu ner från grenen av de andra panikslagna äpplena. Silvia är maskens namn och hon visar sig vara väldigt rar...

Möt de sjungande körsbäret Bo, de mässande Potatisarna, den märkliga Maskdoktorn och många fler. Följ med på en fantastisk frukt road-movie om vänskap och svek, men framför allt om livet!

(Taget från filmens baksida)


En lite lagomt skruvad film som både jag och Fanny gillade   


Sen var det läggdax. Vi kröp ner i min säng och fortsatte vårat mys med ett kapitell till i Ronja Rövardotter.


 

-Mamma... Vet du vad som gör mig lycklig?

-Nej, vad då?

-Du Mamma! God Natt! Sov Gott!

Älskar dig!

 


När sessan somnat tog jag mitt totalsmälta mammahjärta och avslutade fredagen med att titta på TV i några minuter. Vaknade någon gång mitt i natten och förflyttade mig in till sängen.








Av sparrsofia - 14 januari 2011 23:30

Lättlagat, fräscht, och riktigt gott!


250-300g tagliatelle

2 morötter

2 purjolökar (jag använde bara en)

1 grön gurka

4 kycklingfileér, ca 400g

2 msk margarin eller smör till stekning


Marinad

2 msk flytande honung

2 msk soja

1 msk vinäger

1 msk riven färsk ingefära elelr 2 tsk malen


Tillbehör

riven parmesanost, olivolja


1. Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda samman honung, soja, vinäger och ingefära. Vänd kycklingbitarna i marinaden. Låt dem ligga i den medan du gör i ordning tillbehören.

2. Skala morötterna och skär dem i band på längden som bandspagetti. Skär purjon i strimlor på längden. Skölj dem väl. Gurkan skärs i tunna skivor med hjälp av en potatisskalare.

3. Koka pastan enligt beskrivningen på paketet. Lägg ner morotsstrimlorna när ca 4 minuter återstår av koktiden. Lägg ner purjon och gurkan strax innan pastan är färdig, de behöver bara bli mjuka.

4. Sila marinaden från kycklingen och spara den. Stek kycklingbitarna några minuter i margarin. Häll över marinaden. Lägg upp pastan i en skål. Vänd ner kycklingbitarna med marinaden. Strö över riven ost. Servera med olivolja.




Av sparrsofia - 13 januari 2011 22:51

Har tillbringat senaste timmen med att skriva och putsa på ett ganska så långt inlägg. Men eftersom jag slant till med handen och på något sätt lyckades radera hela alltihop, så går jag och lägger mig nu.


Idag är det iaf dag 24 som nikotinfri!!

Av sparrsofia - 12 januari 2011 22:30

När Fanny var en liten plutta, och det var dax att introducera annan föda än bröstmjölk för henne , bestämde jag mig för att så mycket som möjligt göra all hennes mat själv. Och jag tror faktiskt att jag lyckades med det. Jag kokade, mosade, mixade, puréade för glatta livet. Frysen var full med små tärningar som bara var att värma. Mat, fruktpureér, gröt, ja jag gjorde allt. Det var bara vällingen som jag inte gjorde själv.

Visst hände det att jag köpte burkar åxå. Men det tog liksom lite emot att göra det. För mig kändes det renare, nyttigare, sundare... att göra själv och inte fastan i hel/halvfabrikat-fällan.

Det var viktigt för mig, och är det fortfarande. Men jag tappade bort det någonstans på vägen. När jag var föräldraledig var det lätt. När jag jobbade halvtid var det åxå enkelt. Men sen... Mer tid på jobbet = mindre tid för annat. Det är iaf vad jag ursäktat mig med. Vilket har lett till att Fanny äter på dagis. Sen får hon kvällsmat när vi kommer hem. Oftast fil och flingor. 

Jag då... Frukost: te, macka, en banan bakom kassan på jobbet. Lunch: rullkorv med mos eller bröd, eller en finduslåda. Däremellan passerar man lösgodishyllan X antal gånger på en arbetsdag. Middag: kvällsfika med Fanny. Och när hon somnat, skafferijakt som brukar sluta med mackor. Summan av detta blir att jag äter skräp på jobbet 5 dagar i veckan. Ingen riktig mat alls dom dagarna. Bara på helgerna som jag äter mat.


Vad håller jag på med??!! Var så himla glad när jag hade gått ner dom där 19 kilona. Var bara ju bara 5 futtiga kvar. Och så har jag låtit det spåra ur så kollosalt igen. Fettet dallrar, garderoben har krympt, och magsäcken liknar mest ett bottenlöst hål som aldrig får nog. Ställde mig på vågen häromdagen. Har inte 5 kilo kvar längre. Dom har klonat sig. Dom är 11!! Blir så pissed på mig själv  . Nu får det FAN räcka!!


Och hur många gånger har jag inte stått vid det där j-la tvättberget och sagt att det var sista gången. Att hädanefter ska tvätten vikas och läggas in i garderoben så fort som den torkat. Jag sa det idag igen.


Och vad lovade jag mig själv i morse när klockan ringde?? Jo, att idag ska jag gå och lägga mig tidigt så att jag inte är så toktrött imorgon bitti.

Se hur det gick med de!!! Klockan är snart halv tolv!!!


Hade det inte varit för att jag rullat köttbullar idag, så att vi får riktig, hemlagad mat imorgon så hade jag f-n varit totalt värdelös!!


Härifrån kan det bara gå uppåt!







Av sparrsofia - 11 januari 2011 22:48


...slog mig idag var att det inte finns någon plats kvar för "original" i vårat samhälle. Kom att tänka på Viktor idag. Min morfars bror. Kommer inte ihåg hur gammal jag var när han gick bort. Måste ha varit någonstans mellan 11 och 14 år. Eller var jag äldre... Jag kommer ihåg honom från när jag var riktigt liten. Han kom på sin cykel och hälsade på. Kommer inte ihåg att han sa så mycket. Mest att han dök upp och satte sig ner ett slag. Han bodde ensam i sin lilla stuga. I all enkelhet. En gullig liten man som i dagens samhälle kanske klassats som udda, men som en gång i tiden skulle ha ansetts varit en alldeles vanlig liten farbror. Önskar att jag kunnat prata med Viktor idag. Tänk vad mycket jag hade kunnat lärt mig av honom.


Och längre bort på vägen bodde Bror. Tror att det är ruinerna av hans föräldrahem man kan ana uppe i skogsbacken. Själv bodde han i en arbetarbarack vid backens fot. Alldeles vid grusvägen. Såg honom ibland när jag var liten. När han var på väg mellan baracken och utedasset. Ett minne säger transistorradio om honom... Ibland såg man honom längst bak på bussen. Lite halvstimmig med en flaska i brun papperspåse.

Och Herrn som bor ännu lite längre bort. Som för ett par månader sedan blygt berättade att han cyklat till Orsa och fotograferat sig så att han kunde få en legitimation. En legitimation han behöver för att kunna betala med kort, en legitimation han behöver för att kunna hämta ut paket hos postombudet i byn. I byn han bott hela sitt liv. I byn där alla vet vem han är. Han måste cykla till Orsa i höstrusket för att skaffa en legitimation för att den som är postansvarig har sagt åt honom att han måste ha ett. För att JAG sagt att han måste ha ett...


Vad har hänt med tillit? Vad har hänt med att hjälpa varandra? Vad har hänt med att leva tillsammans i samhället? Idag lever vi mest bredvid varandra. Var och en upptagen med sitt. Men jag tror att när Viktor var ung, då såg man varandra. Man tog bättre hand om varandra. Idag vet majoriteten av oss inte ens vad grannen heter.


Nej jag säger inte att det var bättre förr. Jag bara undrar var Farbror Viktor skulle ha hittat sin plats idag. Finns det överhuvudtaget plats för någon som faller lite utanför ramarna för vad vi idag kallar det moderna samhället?


Nej jag säger inte att det var bättre förr. Jag säger att om vi inte passar oss så har vi snart utvecklat, moderniserat sönder oss själva.









Av sparrsofia - 11 januari 2011 20:36

Fick det här receptet av min vän Sara, för ett antal år sedan. Säkerligen fler år än jag vill tro.

Ett lite nyttigt bröd som inte bara är gott, utan det ska bara jäsa en gång. Stort + för det!! Brukar mixtra lite med receptet, och blanda i lite vad jag känner för. Idag körde jag en skåprensning. Så det hamnade solrosfrön, linfrön, specialvetemjöl och dinkelmjöl i degen. Och vips så behövde jag inte lika mycket vetemjöl, och brödet blev lite nyttigare =)


2 pkt jäst

1 l ljummet vatten

2 tsk salt

1 msk socker

3 dl grahamsmjöl

ca 23 dl vetemjöl

5 msk olja


Forma degen till runda bullar och jäs direkt på plåten, ca 40 min.

Grädda 6-8 min, 250 grader.


  



Ovido - Quiz & Flashcards